Месец май-месец на образованието

Месец май - Месец на българското образование

Учениците и учителите от ОУ „Васил Левски” с. Звъничево заедно със своите партньори и приятели с удоволствие и отговорност се включиха в инициативата на г –жа Валентина Кайтазова – Началник на РУО Пазарджик „Месец май – Месец на българското образование”.
За първи път ще посрещнем празничния месец май в необичайна, кризисна, извънредна обстановка, която ни изправи пред редица трудности. В ОУ „Васил Левски” в тези условия, успяхме да осигурим непрекъснатост на образователния процес. Учителите от нашето училище поеха и тази отговорност – да преподават, да подкрепят, да насърчават своите ученици в изградени фейсбук групи и чрез всички възможни начини за комуникация при спазване на физическата изолация, наложена от извънредното положение, да доказват, че то няма да попречи да изпълняват всеотдайно своята обществено значима мисия. В сътрудничество помежду си и с подкрепата на родители училищните екипи намериха път до всяко дете . Верни на традициите в българското образование, учителите дадоха пример за сила на духа, устойчивост в трудностите, вяра че усилията им имат смисъл и дават резултат. Те и в момента са на първата линия за запазване на ценността на знанието и духовността. Изпълнени сме с желание да превърнем месец май 2020 година в Месец на българското образование и той да бъде запомнен като различен, но не заради непознатата пандемия и извънредни обстоятелства, при които се намираме, а защото въпреки тях, дори в електронна среда, можем да отбележим значимите дати от това време на годината както следва:

1. Програма за отбелязване на „ Месец Май – Месец на българското образование” – начален етап – I, II, III и IV клас .

Програма за първи и втори клас
1. Учениците ще се запознаят със стихотворенията – „Кирил и Методий” и „На Кирил и Методий”, ще четат изразително и ще се запишат на клипчета .
2. Ще чуят и ще научат песничките посветени на този празник – „Днес, ден славен” и „Златни букви”. Който желае може да се запише на клип.
3. В учебниците по околен свят учениците ще се запознаят как са изглеждали училищата преди години – снимков материал на килийно, взаимно и класно училище. Също така ще се запознаят с глаголицата, като ще трябва да заменят буквите от глаголицата със съответните от кирилицата.
4. И накрая ще оцветят портрета на Светите братя Кирил и Методий и ще изготвят поздравителна картичка за учителя. В края на месец май ще съберем рисунките и ще направим изложба.

Програма за трети и четвърти клас

1. На 30.04.2020г. на „стената” на трети и четвърти клас да бъде качен текст „Майски предизвикателства – дни на таланта”, с който се съобщават дейностите, които трябва да извършат учители, ученици и родители.
2. Първи май – ден на труда – да се направи презентацията, с която да отбележат празника . Учениците да научат стихотворение, да прочетат разказ на тази тема.
3. Ден на Европа и Европейския съюз от 05.05.2020г. до 09.05.2020г. да се качи на „стената“ презентацията по тази тема, а учениците да нарисуват картини, създадат разкази и стихове. Творбите да бъдат качени на „стената”.
4. Ден на българската армия и Гергьовден /06.05.2020г./ Да се качи на „стената” презентация по тази тема, а учениците да нарисуват картини, създадат разкази и стихове. Творбите да бъдат качени на „стената”.
5. Ден на радиото и телевизията /07.05.2020г./ Учениците да изберат три добри новини от своето ежедневие и да ги съобщят като телевизионен или радио водещ. Със съдействието на родителите, да се запишат и качат творенията си на „стената”, като спазват правилата.
6. Ден на равнопрестолни „Св. Кирил и Методий” /11.05.2020г./ Учениците да нарисуват рисунки, да напишат разкази, презентации и стихове посветени на словото, образованието и българската книжнина. Подходящи теми са: „Обичам те, българска реч”, „Думите отлитат, написаното остава”, „Магията на словото”, „Делото на светите братя Кирил и Методий” и други. Да научат наизуст стихотворение по избор посветено на празниците. Да се качи презентация на същата тематика. С картините ще се направи изложба в училището.
7. Световен ден на семейството /15.05.2020г./ Учениците да напишат кратко съчинение: „Защо обичам моето семейство?” Тук могат да участват и родителите, за да се получи пъстра палитра от лични творения, като запазим българското слово.
8. Международен ден на музеите и библиотеките /18.05.2020г./ учителят ще приготви една виртуална разходка из музеите и библиотеките. Ще се разгледа виртуално родната къща на Иван Вазов.
9. Априлското въстание /20.05.2020г./ учителят ще качи презентацията „От Батак съм чичо”. Да се научат стихотворения наизуст по тази тема. Да се направят картини по качената презентация.
10. Ден на българската просвета и култура и славянската писменост /24.05.2020г./ Учителят да подготви презентация, а учениците да нарисуват рисунки, да напишат разкази и стихотворения посветени на словото, образованието и българската книжнина. Да се направи изложба на 26.05.2020г. в училището.

 

Програма за отбелязване на „Месец Май – Месец на българското образование” – прогимназиален етап – V, VI и VII клас.

 

Програма за пети, шести и седми клас

1. 06.05.2020г. – Ден на храбростта на българската армия. Отбелязване с видео от You Tube. Учениците ще оцветят икона на св. Георги.
2. 09.05.2020г. – Ден на Европа. Представяне на презентация във Фейсбук групата. Публикуване на химна на Европейския съюз – „Ода на радостта”.
3. 18.05.2020г. – Ден на музейното дело. Учениците ще посетят виртуално музеите:
 Националния природонаучен музей
 Националния музей „Земята и хората”
 Плиоценски парк в село Дорково
4. 21.05.2020г. Св. Св. Константин и Елена. Представяне на странджанския обичай „Нестинарство”
5. 24.05.2020г. Представяне на презентация във фейсбук групата. Учениците ще направят рисунка на тема 24 май, съчинение на тема:” Какво е за мен 24 май?” и ще оцветят букви. Във фейсбук групата ще се публикува химна „Върви народе възродени”.